Arboris Duo
Over ons

Over ons

Het Arboris Duo is opgericht in 2017 door Maren Bosma (viool) en Niek KleinJan (slagwerk). Zij ontmoetten elkaar tijdens de tournee van het Nederlands Studenten Kamerorkest 2016, waar Niek soleerde in het nieuw gecomponeerde ‘Balance of Power’ van Bram Kortekaas. Maren zat vlakbij Niek als concertmeester van het orkest, en er was direct een muzikale klik. De twee besloten door te gaan als duo. Het Arboris Duo, afgeleid van het Latijnse woord voor ‘boom’ (arbor), staat voor muzikale uitvoeringen met een andere insteek. Muziek is van iedereen, voor iedereen – zoals de natuur dat bijvoorbeeld is. Het ensemble, in de ongebruikelijke combinatie van viool en slagwerk, brengt allerlei verschillend repertoire naar voren, van hedendaagse originele (opdracht)composities tot bewerkingen van klassiek, romantisch en barok-repertoire. Het Arboris Duo voert muziek niet alleen laagdrempelig, origineel en inventief uit maar ook nog op het hoogste niveau. Zo presenteerden zij bijvoorbeeld bij het Stift International Music Festival 2019 met groot succes een programma van hedendaagse muziek met een Beethoven-medley inclusief prijsvraag.

Niek KleinJan (Almelo, 1988) is een nationaal gerenommeerde slagwerker. Hij treedt op in zalen als het Concertgebouw Amsterdam en De Doelen Rotterdam en was te horen en te zien op vele verschillende radio- en TV-stations, waaronder Radio 4 en Brava. In 2013 behaalde hij zijn Masterdiploma cum laude aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, in een jaar waarin hij ook aan de Hochschule für Musik in Detmold bij onder andere Peter Prommel, Sven Pollkötter en Fumito Nunoya had gestudeerd. Niek is regelmatig te zien als remplaçant bij toporkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Als solist heeft hij over de hele wereld opgetreden op podia in bijvoorbeeld Rusland, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. Niek was finalist in de Dutch Classical Talent Award 2013, georganiseerd door het Koninklijk Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest. Met The Percussion Canon probeert Niek slagwerk op de kaart te zetten door middel van het creëren van gave videoclips van de meest uitdagende composities voor solo slagwerk. Hij is tevens de artistiek leider van het Rotterdamse slagwerk-collectief Havelok.

Nederlands-Amerikaans violiste Maren Bosma (Trenton, New Jersey, 1996) is in zowel Nederland als in het Verenigd Koninkrijk actief als veelzijdig en veelgevraagd musicus. Zij is werkzaam als concertmeester en artistiek curator van het Bath Festival Orchestra. Ze was twee jaar lang de primarius van het Londense Maconchy Quartet, en is de medeoprichter, producer en aanvoerder van het ensemble Cat’s Cradle Collective. Na het behalen van haar Bachelor diploma met een minor in Theorie der Muziek in 2017 zette ze haar studie voort in Londen aan de Royal College of Music als Joan Weller Scholar en Winifred Law Award Holder. In 2019 behaalde zij hier met onderscheiding haar Master of Music in Performance in de klas van Daniel Rowland en Gaby Lester. Maren heeft opgetreden bij verscheidene internationale muziekfestivals, waaronder IMS Prussia Cove, Aspen Music Festival and School, Thy Chamber Music Festival en Stift International Music Festival, en zij heeft als concertmeester opgetreden met orkesten als het RCM Symphony Orchestra, Nederlands Symfonie Project, en het London Firebird Orchestra. Maren is tevens actief in de academische wereld; zo werd zij in 2019 als enige masterstudent uitgenodigd om als jongste afgevaardigde haar meest recente onderzoek te presenteren bij de Audience Research in the Arts Conferentie in Sheffield. Ook is ze de oprichter en artistiek directeur van het FAMA Music Festival in Londen.